Krótka historia piwa – najważniejsze fakty
Początki piwa wiążą się z rolnictwem i zbożem, a właściwie z wyrabianiem pierwszego pożywienia, czyli chleba. Gdy pierwsi rolnicy uzyskali ziarno, następnie miażdżono je na żarnach, aby uzyskać papkę, która razem z wodą tworzyła placek smażony później na kamieniu. Chleb był niezbędny do utworzenia piwa, ponieważ podpłomyki łączone z wodą odstawiano na dłuższy czas, aby zaszedł proces fermentacji. Naczynia do fermentacji, które znaleźli archeolodzy, pochodzą nawet z 6500 roku przed naszą erą. Warto wiedzieć, że alkohol, a za nim piwo, odkryto w różnych częściach świata niezależnie od siebie. Na przykład w Chinach w czasach neolitycznych znano już fermentowane napoje z miodu, winogron i ryżu.
Piwo w starożytnym Egipcie
W starożytnym Egipcie piwo było bardzo powszednim i lubianym napojem, pito go w każdej warstwie społecznej. Było również poważane przez faraonów. Ramzes III uważał piwo za tak znakomity napój, że rozkazywał podawać je wyłącznie w złotych kielichach. Gdy Egipt został zajęty przez Rzym, bardziej popularnym napojem wśród wyższych sfer stało się wino, natomiast piwo zostało nazwane trunkiem barbarzyńców. Nic w tym dziwnego, ponieważ nawet ludy germańskie często pijały piwo, a głównie dzięki nim napój ten w swojej formie trafił do nas.
Skąd się wzięło piwo w Europie?
Ludy germańskie, które żyły na terenie obecnych Niemiec, znały i warzyły piwo już około 800 roku p.n.e., co sugerują znaleziska archeologiczne, na których znaleziono pozostałości napoju. Kulturę warzenia piwa przejęli chrześcijańscy zakonnicy, którzy przez setki lat tworzyli napój w europejskich klasztorach, ponieważ piwo uważano za bezpieczniejszy od wody. Ich tradycja przetrwała do dziś a klasztorne piwa tworzone w kadziach do warzenia piwa, możemy nawet w naszym kraju zakupić.