Twój browar


Tradycyjna metoda produkcji szansą dla minibrowarów.

Przemysłowe metody produkcji piw oparte na technologii HGB (ang. High Gravity Brewing) sprawiają, iż produkty wielkich browarów są do siebie tak podobne że wręcz niemożliwe do rozróżnienia. W milionowych nakładach na reklamę sprzedawane jest już nie piwo, lecz marka 
i sposób spędzania czasu, bycia w grupie.

Obecne na rynku piwa meanstrimowe sprawiły, iż konsumenci poszukują nowych, nieznanych dotąd smaków, które mogą odnaleźć w zyskujących sobie coraz większą popularność browarach restauracyjnych, należy dodać, iż piwa tego typu są uznawane prze klientów za piwa ekologiczne i regionalne. Małe browary pozwalają na produkcję piw o niepowtarzalnym kolorze, aromacie i smaku z dodatkiem naturalnych składników i dają możliwość produkcji każdorazowo innego gatunku piwa. Branża browarnicza jest natomiast tą, która nawet w czasach kryzysu prężnie się rozwija i jest tak kreatywna, że o jej przyszłość możemy być spokojni gdyż marża na piwie może wynieść nawet 600-800%, a to sprawia, iż warto wejść w dochodową niszę. Zanim jednak zdecydujecie się na budowę lub uruchomienie własnego browaru warto zadać sobie trud i przeczytać poniższy fragment tekstu. 

Wymagania lokalowe 

Urządzenia do warzenia piwa mogą zostać zamontowane w budowanym jak i istniejącym już budynku. Każda instalacja do produkcji piwa budowana jest pod konkretnego klienta według jego wymagań. Poniższa tabela przedstawia jedynie orientacyjne wymagania i każdorazowo uzgadniana jest z inwestorem. Dla nas nie ma takiego miejsca gdzie nie można zbudować browaru. 

Wymagania urzędowe

Budowa minibrowaru wiąże się z koniecznością uzyskania zezwoleń i opracowania niezbędnej dokumentacji. Braumax w swojej ofercie obejmuje opracowanie stosownych dokumentów dla uzyskania zezwoleń:

  • Sanepidu
  • Głównego Urzędu Miar w Warszawie
  • Wojewódzkiego Urzędu Miar
  • Urzędu Celnego

Koszt produkcji piwa. 

Za budową własnego minibrowaru przemawia nie tylko chęć posiadania w swojej ofercie produktu, którego nie mają inne lokale gastronomiczne lecz przede wszystkim analiza ekonomiczna przedsięwzięcia. Nie jest tajemnicą fakt, iż browary przemysłowe odchodzą od finansowania „pod stołem” lokali, a sprzedaż piwa konkretnej marki wiąże się z licznymi ograniczającymi umowami. Poniższe zestawienie przedstawia kalkulację kosztową produkcji 1 hl (100l) piwa w browarze restauracyjnym.

  • Surowce (słód, chmiel, woda)   – 35pln
  • Drożdże                                – 5pln
  • Energia elektryczna                 – 17pln
  • Środki chemiczne, dwutlenek    – 4 pln
  • Akcyza                                   – 65pln
  • Suma                                    – 126pln/100l = 1,26pln brutto /1l piwa 

 

Wiele osób nie ma dostępu do tego rodzaju piwa lub jest on ograniczony, więc tego rodzaju piwo zaczęło być traktowane jako trunek bardziej wykwintny, tak jak do niedawna wino czy whisky.

Branża alkoholowa w Polsce już się ustabilizowała 52% to piwosze, 21% pijacy wino, 17 % alkohole wysokoprocentowe pozostali deklarują abstynencję. Piwa niepasteryzowane 
i niefiltrowane zyskują coraz więcej amatorów w tym kobiet, które nadal piją znacznie mniej piwa niż mężczyźni, ale ich liczba zdecydowanie wzrasta. Małe browary mają swoją patriotyczną broń, którą coraz lepiej wykorzystują. Jest nią moda na regionalizm, na lokalne polskie produkty. 

Celem firmy jest dostarczanie urządzeń konstruowanych w oparciu o nowoczesne rozwiązania tak, aby ułatwić warzenie piwa w sposób bezpieczny, łatwy 
i przyjemny, przenosząc rozwiązania sprawdzone w browarach przemysłowych do małych browarów. 

1. Wydajność (hl/rok) 500 1.000  1.500  2.500  5.000  10.000  15.000 30.000  60.000 
2. Wydajność (l/dzień) 500 600 800  1.000  2.000  4.000  6.000  12.000  24.000 
  Pojemność kotła warzelnego hl 2,5 3 4 5 10  20  30  40  60 
3. Wymagana powierzchnia Warzelni m2 10 15 20 20  30  60  80  160  300 
4. Wymagana powierzchnia leżakowni m2 20 40 50 80  120 240 500 750 1.000 
5. Całkowite zapotrzebowanie energetyczne kW 20 30 40 75 75 120  250  500  800 
6. Zapotrzebowanie na wodę m3/dzień roboczy ok.2 ok.5 ok.5 ok.5 ok.10 ok.20 ok.30 ok.60 ok.120
7. Słód (ton/rok) 8 16 25 45 90 180  270  540  1.080 
8. Chmiel (kg/rok) 120 250  400 600 1.200 2.400 3.750  7.000  15.000 
9. Drożdże (kg/rok) 40 50 65 75  150  300  300  300 300 
10. Liczba 20'' Kontenerów 1  3 3 4 7 12 20 30 60

Tabela porównawcza zużycia surowców i zapotrzebowania na media oraz powierzchnię. 

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji na temat cookies oraz w jaki sposób z nich korzystamy kliknij tutaj >
facebook