O piwie
HISTORIA MINIBROWARÓW
Minibrowar jest zjawiskiem stosunkowo nowym. Pierwszy minibrowar restauracyjny został założony równocześnie w Eltville nad Renem oraz Groß-Umstadt. W 1985 r Rudi Vogel otworzył w Karlsruhe browar restauracyjny, który dzięki rzeszy ludzi chcących skopiować jego pomysł zyskał szybko miano browaru kultowego. Czy rynek minibrowarów w Polsce jest już nasycony, otóż nie. W Niemczech od otwarcia pierwszego minibrowaru w 1984r do chwili obecnej powstało 400 browarów a spożycie piwa w przeliczeniu na jednego mieszkańca przekracza 108l.
Wiele pubów, restauracji czy hoteli, aby odróżnić się od reszty podobnych obiektów decyduje się na budowę minibrowarów. Dzięki naszym nowatorskim rozwiązaniom minibrowary dostępne są w bardzo przystępnej cenie, gdzie koszt inwestycyjny zwraca się już po kilku miesiącach. Wzrost sprzedaży piwa spowodowany nową atrakcją wynosi z reguły 30% i wzrasta z każdym rokiem.
Pobierz artykuły w formacie PDF:
- Ale
- Alkohol w piwie
- Barwy smaku - brązowy
- Barwy smaku - czerwony
- Barwy smaku - zielony
- Barwy smaku - żółty
- Butelka czy puszka
- Dobre bo zimne
- Dobre czyli drogie
- Docenić piwo
- Ekstrakt piwa
- Europejski Pilzner
- Gorąca strona piwa
- Idealne kompozycje
- Ikony piwowarskiej sztuki
- Istotne drobiazgi
- Kolory piwa
- Kriek
- Kultura piwa
- Najlepsze piwo na świecie
- Nie tylko jasne pełne
- Niemęskie piwo
- O wyższości piwa nad winem
- Oblicza piwnej kultury
- Ocena piwa
- Ocenić piwo - dry staut
- Perfekcyjny degustator
- Pilzner
- Pilzner na talerzu
- Piwa klasztorne
- Piwa na specjalne okazje
- Piwa na zimę
- Piwa pszeniczne I
- Piwa pszeniczne II
- Piwa świąteczne
- Piwne kraje
- Piwne mity
- Piwne przekąski
- Piwny smak I
- Piwny smak II
- Piwoznawcy Maciej Chołdrych
- Poziom goryczy w piwie
- Prawo korzystnie złamane
- Serwowanie piwa
- Siła smaku
- Stout I
- Stout II
- Stout III
- Strong lager
- Zapach piwa
Artykuły zamieszczone dzięki uprzejmości Macieja Chołdrycha właściciela firmy www.piwoznawcy.pl